Radial Arter
Öncelikle Radial Arter grefti hazırlanacak olan kolun, Ulnar Arterden yeterli beslenip beslenmediği kontrol edilir. Bunun için modifiye Allen testi (R. Wolf) kullanılır, pulse oksimetre ilk üç parmaktan birine bağlanır ve atım trasesi düz çizene kadar hem Ulnar hemde Radial Artere bastırılır, ulnar arter bırakıldığında trase eski haline dönüyorsa Ulnar Arter eli beslemeye yeterli olacak demektir.
Anestezi indüksiyonu ile birlikte hastaya 1µg/kg/saat dozunda diltiazem infüzyonu başlanır. Arter çıkartılacak kolun tamamı cerrahi prensiplere uygun olarak hazırlanır ve örtülür. İnternal Mamaryan Arter hazırlanması sırasında Radial Arter de çıkartılmaya başlanır.
Cilt kesisi başlangıcı proksimalde Brakioradial kas ile Biceps tendonunun birleştiği, Antecubital Fossanın alt ucudur. Buradan Brakioradial kasın kavsine uyularak yaygın bir “S” harfi şeklinde devam eder ve distalde Fleksor Carpi Radialis tendonu ile Radial kemik Styloid çıkıntısı arasında seyrederek bileğe 1 cm kala sonlandırılır. Ciltaltı da cilt kesisine uygun şekilde açılır ve distalde Radial Arter, arter-sinir kapsülünün içerisinde gözlenir, proksimalde ise Brakioradial kas grubunun altında yeralır. Flexor Carpi Radialis Fasciası ile Brakioradial Fasciaları, önkolun cilt innervasyonunu sağlayan, Lateral Antebrakial Sinir (LAS) lateralde bırakılacak şekilde ayrılır. Bu sayede fascia içerisinde yeralan sinir, diseksiyon boyunca cerrahi sahadan uzak kalacaktır. İki kası birbirinden ayıracak bir ekartör yerleştirildiğinde Radial arterin tamamı ortaya çıkmış olacaktır. Superficial Radial Sinir (SRS) elin ilk üç parmağının cildini innerve eder ve Radial Artere distal 1/3 kısımda komşudur.
Radial Arter en kolay orta 1/3 bölümde diseke edilir. Bu bölgede alttan ve üstten serbestlendikten sonra diseksiyon önce distale sonra proksimale devam ettirilir. Radial Arter hiçbir zaman tutulmaz gerekirse yandaş venleri tutularak hafifçe çekilebilir. Distalde yan dallar daha ince, kısa ve sık iken (diseksiyon sırasında dikkat edilmelidir), proksimalde daha kalın ve daha seyrektir. Distalde SRS ve proksimalde LAS’in korunması postoperatif his kusurları açısından önemlidir. Radial Arter distalde Superficial Palmar Artere, proksimalde ise Radial Rekürrent Artere kadar diseke edilir. Arter tam olarak serbestlendiğinde kanama kontrolü yapılır.
Radial Arter distali Superficial Palmar Arter korunacak şekilde 3/0 ipek ile ligatüre edilir. Arter ligasyonun proksimalinden kesilir ve içerisinde 5mg verapamil, 5000 ü heparin, 5mg nitrogliserin ve 10 cc izotonik serum bulunan bir kaba 50 cc kadar kanaması sağlanır (Florence Nightingale Solusyonu). Daha sonra arterin distali bir klip ile kapatılır. Proksimal kesi de distal kesi gibi Radial Rekürrent Arter korunacak şekilde yapılır. Radial Arter ayrıldıktan sonra içerisine teflon bir kateter ile verapamil verilir ve daha önce hazırlanan sıvı içerisinde kullanılıncaya kadar 30ºC ısıda korunur. Proksimal ve distal stumplar transfiksion sütürleri veya klipler ile desteklenebilir. Kanama kontrolünü takiben ön kolda açılan fascialar birbirlerine tek tek sütürlerle yaklaştırılabilir. Ciltaltı 3/0 polyglactin ve cilt de 4/0 polyglactin sütür ile intrakütan olarak kapatılır.